Caută

A fi văzuți“Pentru că nu am fost văzuți suficient sau văzuți cu suficientă acceptare, iubire sau conștiință, ajungem la maturitate cu tânjirea de a fi văzuți. Este o nevoie simțită, atât de profundă în vest, de a fi văzuți așa cum suntem, făcând ceea ce facem.

Chiar dacă dorim a fi văzuți în propriul adevăr de un martor extern, în acelasi timp, datorită personalității ne și temem. Alegerea de a risca să fim văzuți de un martor include inevitabil și voința de a îndura posibilitatea de a nu fi văzut. În circumstanța și momentul potrivit acest risk este esențial, pentru că în dezvoltarea umană doar atunci când cineva se simte văzut de altul poate să se vadă pe sine.„

~ Offering from the Conscious Body, de Janet Adler


Citatul de mai sus este dintr-o carte dedicată practicii Mișcării Autentice, pe care și eu o folosesc uneori în sesiunile individuale sau în cele de grup. Este o practică care printre altele are ca și scop creșterea observatorului intern cu ajutorul unui observator extern. Există o persoană care se mișcă (mover) și una care o observă (observer). O observă cu acceptare și cu curiozitate, astfel încât în timp cel care e observat să își poată însuși acest fel de a se observa pe sine. Ceea ce descris aici nu e diferit cu cum ar fi bine să fie orice relație terapeutică/coaching/mentorat. Diferența aceste relații, din această practică, o face mai ales faptul că cel observat nu vorbește, ci se mișcă. Iar asta de cele mai multe ori, trece de rationalizarile si barierele mintii, si ajunge direct la a simti.