Caută

Ce e conștiința corporală?Te-ai gândit vreodată care e diferența dintre conștiința cognitivă și conștiința corporală?

Când ne referim la conștiința cognitivă stăm în afară și privim, de exemplu ne uităm la o ruptură de ligament. Când ne referim la conștiința corporală (embodied consciousness) stăm în interiorul a ceea ce se întâmplă și o simțim, de exemplu simțim cum se simte acea ruptură.


Rănile fizice care nu au fost îngrijite la timp, pot provoca de-a lungul anilor o nouă aliniere corporală cu activări și dezactivări de mușchi, diferite compensări pe care corpul le face în inteligența lui pentru a ne menține în echilibru. E similar și cu rănile sau rupturile emoționale, acestea ne pot provoca noi mecanisme de aliniere, activări și dezactivări protective dar care nu repară rana initial.


De multe ori am crezut că dacă am conștientizat că am trecut prin anumite situații care m-au rănit, e suficient. Știu că am avut o ruptură de ligament și asta e suficient. Dar am văzut, la mine și la alții, cum durerea și protecția rămâne în interiorul corpului. Câteodată chiar vizibil în postură. Cred că pentru mulți dintre noi conștientizarea cognitivă e un pas, și totuși insuficient pentru a putea alerga din nou, din punct de vedere metaforic.


Avem nevoie să simțim frica și durerea din rănile emoționale, la care nu am putut să ne conectăm în trecut, să le accesăm, să le respectăm, să le ținem în palme, nu să fim purtați de ele. Când devenim mai blânzi cu rănile noastre și ele devin mai blânde cu noi. Tensiunile interioare se fluidizează, avem discernământ când am atins o rană și nu mai e nevoie să ne ferim la fel de mult ca să nu fie activată. După o vreme poate începem să alergăm din nou chiar dacă am avut o ruptură de ligament acum mulți ani.