Caută

E agresivitatea sănătoasă?Pentru cei care am am avut experiențe nu tocmai reușite cu puterea în dezvoltarea noastră e foarte posibil să nu fi integrat o agresiune sănătoasă în corpul nostru. Când mă gândesc la un exemplu nereușit de putere, mă gândesc la prezența puterii dar lipsa blândeții (dominanță sau tiranie). Sau la polul opus, unde a existat blândețe dar nu a existat putere.

Ai observant cum în filme dar și în realitate cum ‘the bullies’ par că îi miros pe cei care nu le pot ține piept? Cum un corp umflat de putere dar lipsit de blândețe pare să leviteze spre un corp lipsit de putere. Deși nu suntem conștienți creierul nostru scanează constant în cei din jur postură, clipitul, mimica și tonul vocii, deci nu e vorba de miros.

În munca mea individual am văzut oameni care primesc din nou și din nou ‘the bully attitude’ de la alții. Mai mereu corpul (și întreaga ființă) persoanei cu care lucrez încă e în proces de a-și integra agresivitatea. Agresivitatea aia care zice, nu și atât, nu vreau să discut despre asta, nu îmi cade bine când îmi vorbești așa, nu vreau să vin, nu pot să te ajut. Îmi vine în minte un exercițiu din terapie prin mișcare și dans în care îmi înfig picioarele în pământ și mă transform într-un luptător de sumo care începe să se facă simțit în spațiu prin felul în care calcă. Mie pare a-mi spune, hei, sunt aici, am și eu dreptul la spațiul meu.

Pentru mine să încep să integrez această parte a fost incomfortabil, mai ales că având dat acest volum la agresivitate la minim, m-am surprins de multe ori reacționând mai agresiv decât o cerea situația. Ca și cum dintr-o dată am dat volumul prea tare, sau ca și când am dat drumul la un robinet care a fost închis pentru prea mult timp și acum începe să scuipe. Cei care au fost în preajma mea în perioada aia cu siguranță și-au încasat niște reacții mai zmucite decât se așteptau. Dar chiar și așa e nevoie ca încet încet să dăm drumul la acel robinet, să ne simțim agresivitatea, mușchii, sângele cum fierbe, vocea cum tremură, să primim în corp aceste senzații și să încercăm pe cât posibil să le simțim și să le observăm.