Caută

Expresie de sine și rușinePregatesc să scriu postarea asta de o săptamană și în sfârșit mi-am făcut curajul și timpul să stau să o las să vină.

Tema e cea e expresiei.


Atât eu, cât și alte prietene împărtașim din când în când pe social media frânturi de videouri cu noi dansând. Nu dansăm coregrafii, ci dansăm așa cum ne vine și cum simțim, putem să-i spunem liber.


Acum o săptămână una din prietenele mele îmi răspunde la compliment, cum că a primit reactii la dansul ei ca ar fi prea sexual. M-am enervat și am început o întreagă investigație printre prietenele mele legată de ce fel de reacții primesc ele. Unora li s-a zis ca sunt porno. Norocul face ca în ultimul timp nu am primit reacții de genul, deși de multe ori împărtășesc dansuri care cred că pentru unii pot fi prea mult și în multe îmi afișez buricul și picioarele. Nimic mai mult decât ce vedem cu toții când mergem la mare.

Situația asta mi-a reamintit de momentele cand și eu am fost shamed mai direct sau indirect pentru felul cum mă exprim în mișcare, câteodată chiar de femei.


Aud și in atelierele de mișcare pe care le facilitez vocile astea pe care le-am absorbit în țesuturi (în cazul ăsta mă refer doar la femei, nu zic că nu se întâmplă și la bărbați): esti prea mult daca te miști așa, pe cine vrei să impresionezi? ce vor zice ceilalți? nu stii ce faci, nu arată bine, mai bine fi cuminte, și altele din aceeași categorie. Aceste gânduri caută până la urmă să ne protejeze, poate să nu fim aruncați din trib. Am o enormă bucurie când oamenii încep să-și permită, când își dau seama ca toți avem gândurile astea și că ne țin în spate din a ne exprima, a ne bucura de noi înșine și a ne face văzuti de cei care ne pot place și aprecia cu adevărat.


Ce se întamplă dacă nu vrem să facem valuri? Nu vrem să supăram, să jignim, să șocăm, să fim părăsiți de unii oameni? Șansele sunt ca și ceilalți să se poarte cu noi cu mănuși. Vrem asta? Ce putem să facem e să le mulțumim acelor voci pentru bunele lor intenții și apoi să riscăm să fim văzuți cu adevărat.