Caută

Metaforele naturiiZilele astea am devenit și mai conștientă cât de des folosesc metafore inspirate din natură în munca mea unu la unu și în cea de grup. Observ cum deseori când folosesc imagini din natură, fie ele statice sau dinamice, oamenii le primesc într-un mod natural și organic și le lasă să înflorească în interiorul lor.


În practica mea de mișcare de grup folosesc câteodată un exercitiu cu o alga adânc înrădăcinată în pământ și care plutește cu valurile din jur, fie ele mici, fie mari, blânde sau care o lovesc subit. Am văzut de multe ori cum acest exercițiu poate să facă oamenii să se îndrăgostească de mișcare și de a se lăsa purtați de ea. O persoană mi-a spus la câteva luni de cand a experimentat acest exercitiu, ca a fost experiența care a deschis-o spre a explora mișcarea și de a căuta diferite cursuri.


Ca și oameni am trăit timp îndelungat împreună cu natura, în miezul ei, așa că celulele noastre au înmagazinate o multitudine de experiențe de observare a proceselor și imaginilor din natură: anotimpurile, înflorilea, coacerea, hibernarea, trandafiri cu spini, curgerea apelor, roua... Avem ștergare, covoare, haine toate brodate cu elemente din natură.


Mi se pare amuzant și dureros că să fi interesat de natură, să îi aloci spațiu în viața ta și în munca artistică poate să fie considerat ceva hipsteresc, new age sau în trend ca și o tunsoare nouă sau un model de geacă. Suntem croșetați împreună cu ea.