Caută

Un corp în durere este un suflet în dor

"A body in pain is a soul in longing."


Am citit zilele astea din Ritual de Malidoma Patrice Some, o carte despre comunitate, conexiunea cu spiritele și diferențele de percepție a vieții între comunitățile indigene și cele civilizate. Am găsit multe confirmări și printre ele și perspectiva despre boala ca și posibilitate de reîntoarcere la un mod de viață care începe cu viața însăși.


De multe ori privim boala (fizica sau mentală) ca pe un inconvenient, ceva care stă în drumul nostru grăbit spre succes, spre a avea mai mult, spre a fi cineva important. O zic din proprie experiență. Cei care am fost separați de fluxul vieții din noi suntem cei care ajungem să fim dansați de papucii care dansează singuri până suntem complet extenuați și goliți de viață. (referință din Femei care aleargă cu lupii, de Clarissa Pinkola Estes).


În momentul În care corpul începe să cedeze continuăm să împingem, să căutam tratamente, să ne luptăm. Să renunțăm să luptăm și să ne simțim disperarea și durerea fizică și emoțională este ultimul lucru care credem că ar putea să ne ajute. Și totuși să începem să simțim ce e în noi deschide un proces de eliberare, de transformare a pietrei în carne, un proces profund creativ cu viața, de descolacire a șarpelui care ne sugruma pulsația vieții.