output-onlinepngtools.png

Cuvântul soma se referă la corpul viu în completitudinea lui.

Somatic înseamnă prin urmare arta și știința somei.

Distanța la care trăim de corp este distanța față de care trăim de sinele nostru, de realitatea noastră emoțională. În separarea creată de societate dintre spirit și materie/biologic, capacitatea noastră de simțire a senzațiilor și emoțiilor a fost pierdută.

Suprimarea simțirii a fost la un moment dat, pentru mulți, un mod inteligent de a reacționa la pericol, fie el real sau imaginat.

Trăim cu anxietate și teamă de propriile noastre sentimente, stări, dorințe și emoții. Cu alte cuvinte, suntem învățați din punct de vedere cultural să ne fie teamă de viață. Dacă trăim la distanță de viața corpului nostru, nu ne putem simți, și dacă nu avem capacitatea de a ne simți este dificil să învățăm, să ne schimbăm și să ne transformăm. De asemenea e imposibil să îi simțim pe alții, să le simțim bucuria, durerea, speranțele și fricile. 

 

Abordarea de coaching pe care majoritatea o cunoaștem este cea care adresează ceea ce face persoana, separat de cum este, și de sinele care este legat de acțiuni și comportamente. Persoana primește sprijin pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive sau în carieră, sănătatea, relațiile, similar cu o modificare de comportament. Acest tip de coaching nu ia în considerare persoana ca un întreg, nici cultivarea simțului de sine care îi permite să creeze, să se vindece și să se educe dintr-un impuls venit natural din interior.

Coaching-ul Somatic se deosebește de coaching-ul conversațional prin faptul că include lumea fizică a senzațiilor, temperaturii, greutății, fluxului de mișcare, pulsațiilor și vibrațiilor, precum și cea a imaginilor, atitudinilor, dorințelor, viselor și limbajului. 

Principiul fundamental în coaching somatic este trecerea de la sinele care gândește la sinele care simte.

 

*explicații despre Coaching Somatic preluate din cartea Arta Coachingului Somatic, Richard Strozzi-Heckler

output-onlinepngtools.png
output-onlinepngtools.png

Abilități pe care le poți dobândi prin Coaching Somatic 

 • creșterea conștiinței coporale și de sine - prin observarea senzațiilor, respirației, formelor, acțiunilor, poveștilor și stărilor 

 • conștientizarea și accesarea emoțiilor și conectarea lor la senzații

 • dobândirea abilității de grounding și centrare - prin meditație și scanarea corpului

 • dezvoltarea privirii somatice - prin construirea abilității de observare de sine și a celorlalți prin intermediul corpului și nu doar prin conținutul verbal sau gânduri

 • dezvoltarea abilității de a fi cu și a vindeca rănile energetice și emoționale care sunt purtate în corp

output-onlinepngtools.png

Cu ce teme am lucrat și lucrez în sesiuni?

 • reglare emoțională (anxietate)

 • împrietenire cu emoții și stări (singurătate, tristețe, furie, rușine)

 • limite personale fragile

 • conflicte relaționale

 • iritabilitate și reactivitate crescută în relații

 • stres și dificultate de relaxare

 • ruminare mentală

 • auto-critică

“Învăț în fiecare zi să permit spațiului dintre unde sunt și unde vreau să fiu să mă inspire, nu să mă sperie”

— Tracee Ellis Ross

67778462_395627151312625_548222437978380
output-onlinepngtools.png

Testimoniale

Am avut încredere în Cristina și am simțit să-i încredințez anumite aspecte ale ființei

mele, știind instinctiv că va fi acolo pentru mine cu o perspectivă nouă și

unelte care să mă ajute să depășesc anumite obstacole din viața mea.

 

Am avut

dreptate, caci deja de la a doua ședință, am reușit să depășesc un aspect de

care eram legată înțelegând de ce se află acolo și de ce îmi doresc să mă despart

de el… și am făcut-o tot atunci, parcă având mai mult curaj ca niciodată.

- Doina

Pe parcursul mai multor luni mă luptasem să traduc o puternică viziune, legată de munca sufletului meu și direcția în viață, în realitate.

Prezența caldă, ascultarea deschisă, feedback-ul intuitiv al Cristinei - m-au ghidat cu blândețe într-un proces de conectare cu viziunea mea, cu capacitatea de a o exprima mai clar și mai cu încredere, și să fac pași spre realizarea ei.
 

Îi sunt profund recunoscător Cristinei pentru că mi-a arătat adevărata putere a coachingului, pentru notițele ei, și pentru temele pe care m-a ajutat să le descopăr.

- Dhyan Or

Cristina este una dintre cele mai deschise, pozitive și dedicate persoane pe care le-am întâlnit. Este o reală plăcere să petreci timp cu ea!

Prin întâlnirile nostre, am câștigat perspectivă pe un subiect care mă preocupa, dar pe care nu am apucat niciodată să îl explorez în profunzime. Am apreciat întrebările pe care le-a pus pentru a ghida discuția într-o direcție sau alta și prin care m-a ajutat să descopăr noi lucruri despre mine.

- Gabriela